Trafikverket utreden social hållbarhet för den nya höghastighetsjärnvägen

När Trafikverket planerar var höghastighetsjärnvägen ska dras, så tittar man också på de sociala aspekterna. Det handlar om att människor ska kunna ta sig till jobb och skola, ströva i skog och mark, besöka kulturminnen, och ha tillgång till sjöar och promenadstråk. – Den nya järnväg som vi planerar ska tillgodose behovet av hållbar rörlighet både nationellt och regionalt.

Läs mer!

Bygg snabbspår och sluta dumsnåla

ÅSIKT Bygg snabbspår och sluta dumsnåla 23 augusti 2019 23:00 Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT LEDARE 1856 satt den nybakade liberale finansministern Johan August Gripenstedt och funderade på hur han skulle finansiera utbyggnaden av järnvägen i landet. Två år tidigare hade riksdagen beslutat att det var statens uppgift.

Läs mer!

Ministern vill stärka Trafikverket – och konkurrensen

Regeringen vill se en ökad statlig styrning av järnvägsunderhållet. Samhällsvinsterna ska utredas fram till årsskiftet. Infrastrukturministern ser inga farhågor i sikte. – Vi vill se till att våra resurser går till järnvägsunderhåll och inte till något annat, säger Tomas Eneroth (S).

Läs mer!